top of page

Tandvleesonsteking

Tandvleesontsteking kan een negatieve invloed hebben op de algehele gezondheid. Het is in verband gebracht met bepaalde ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Daarom is het belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven en regelmatig op controle te gaan bij de mondhygiënist. Vroegtijdige detectie en behandeling van tandvleesaandoeningen zijn namelijk essentieel om verdere schade te voorkomen en je mondgezondheid te behouden.

Gingivitis

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees die wordt veroorzaakt door de opbouw van tandplak op de tanden en langs de tandvleesrand. Tandplak is een dunne, kleverige laag die bestaat uit bacteriën, voedselresten en speeksel. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd door goede mondhygiëne, kunnen de bacteriën zich vermenigvuldigen en irriteren ze het tandvlees. Dit leidt tot gingivitis.

Je kunt hierbij symptomen zoals roodheid, zwelling, gevoeligheid en bloeding van het tandvlees tijdens het poetsen ervaren.

Om gingivitis te voorkomen, is het belangrijk om een goede mondhygiëne te handhaven. Twee keer per dag tandenpoetsen, één keer per dag interdentaal reinigen en twee keer per jaar controle bij de mondhygiënist vormen hierbij de basis.

Tandvleesonsteking Gingivitis Parodontitis Cleanic Mondzorg Rijswijk Mondhygienist

Parodontitis

Parodontitis is een meer gevorderde vorm van tandvleesaandoening die verder gaat dan gingivitis. Het beïnvloedt niet alleen het tandvlees, maar ook het onderliggende botweefsel dat de tanden ondersteunt. Parodontitis kan leiden tot ernstige schade aan het tandvlees en het kaakbot, wat uiteindelijk kan leiden tot tandverlies.

Parodontitis wordt behandeld door eerst tandplak en tandsteen grondig te verwijderen, vaak met een diepgaande reiniging van de tanden en tandwortels. Deze procedure staat bekend als "scaling en root planing". Hierbij worden de tandwortels glad gemaakt om het herstel te bevorderen en de vorming van nieuwe tandplak te voorkomen. In sommige gevallen wordt hierbij verdoving gebruikt. Daarnaast kunnen antibiotica of antimicrobiële mondspoelingen worden voorgeschreven om bacteriën te verminderen en de ontsteking te controleren.

Belangrijk is dat een consistente, effectieve mondhygiëne wordt gehandhaafd, zoals dagelijks poetsen en interdentaal reinigen. Regelmatige follow-up afspraken bij de mondhygiënist zijn van essentieel belang om de voortgang van de behandeling te volgen en aanpassingen te maken indien nodig.

Het vroegtijdig aanpakken en behandelen van parodontitis is cruciaal om verdere schade te voorkomen en tanden te behouden. Een combinatie van professionele zorg, verbeterde mondhygiëne en gezonde levensstijlkeuzes kan de gezondheid van het tandvlees herstellen en behouden.

Ons team heeft jarenlange ervaring met het behandelen van gingivitis en parodontitis. We hebben extra scholing gevolgd op het gebied van Parodontologie en we werken volgens het officiële 'Paro-Protocol' om de best mogelijke zorg te bieden en resultaten te bereiken.

bottom of page